Gelukkige mensen maken beter staal

Samenwerking tussen onderwijs en bedrijfsleven is belangrijk. Met de blik van een andere bedrijfscultuur kijken naar de eigen processen, is verhelderend voor beide partijen.

“Het is de moeite waard om je bezig te houden met de ontwikkeling van je medewerkers. De kwaliteit van je mensen is de kern van de kwaliteit van je organisatie.” Aan het woord is Rolf Deen, Talent & Performance Manager van Tata Steel en zeven jaar lang de leider van de bedrijfsschool. Tata Steel is een ‘lerende organisatie’. Dat betekent dat het bedrijf inspeelt op de ontwikkelingen in de samenleving en dat het personeelsbeleid erop is gericht de medewerkers het beste uit zichzelf te laten halen. Deen: “De ontwikkelingen in de technologie gaan razendsnel. Als wij ons niet blijven ontwikkelen, niet iedere dag willen leren, zijn we zo uit de markt.”

Beter staal
Ook in het onderwijs is het belangrijk dat bestuurders, schoolleiders en leraren zich blijven ontwikkelen, vindt Deen. “Voor iedere organisatie is dat belangrijk. Stilstand is achteruitgang. Maar het gaat ook om menswaardigheid. Als je als leidinggevende tegen de medewerkers zegt dat het niet uitmaakt of ze wel of niet iets leren, dan heb je eigenlijk weinig respect voor ze. Mensen ontwikkelkansen geven stimuleert ze. Het maakt mensen ook gelukkiger. En gelukkige mensen maken beter staal, daar ben ik van overtuigd. Er kunnen zoveel dingen mis gaan. En dat geldt voor ieder beroep, ook voor het onderwijs. We kennen allemaal de verhalen over de bevlogen leraar, maar we weten ook dat er leraren zijn die ieder jaar hetzelfde grapje vertellen of chagrijnig voor de klas staan. Een lerende organisatie zorgt ervoor dat mensen in ontwikkeling blijven. Je leert van fouten, je ziet kansen om te verbeteren. Daarvoor is het nodig dat mensen met elkaar praten. Leraren moeten elkaars lessen becommentariëren, gesprekken voeren met leerlingen en ouders, communiceren, altijd open staan voor een blik van buiten naar binnen.”

Lees het hele artikel Gelukkige mensen maken beter staal