Leerlingambassadeurs voor het vmbo

Het vmbo is een prima opleiding die niet voor andere onderdoet. Deze boodschap dragen de vmbo-scholen in Apeldoorn samen met de gemeente uit in de campagne ‘Trots op vmbo’. Onderdeel van de campagne is de verkiezing van de vmbo-ambassadeur van het jaar: een leerling die het vmbo op een positieve manier bij het publiek onder de aandacht brengt.

“Met het vmbo kun je alle kanten op. Als je hard werkt, dan kun je overal komen. Veel mensen denken dat het vmbo voor de minder slimme kinderen is, maar dat is niet zo. Je hebt wat meer tijd nodig, maar je kunt alles bereiken wat je wilt, daarvan ben ik overtuigd”, zegt Tessa Berns, derdejaars vmbo-basis-leerling van Sprengeloo, een school voor vmbo in Apeldoorn. In november is zij uit drie finalisten gekozen tot vmbo-ambassadeur voor het schooljaar 2019-2020.
De vmbo-ambassadeur vertegenwoordigt en promoot het
vmbo, zowel tijdens de open dagen op school als bijvoorbeeld bij de laatste Algemene Ledenvergadering van de VO-raad. “Dat vond ik wel even spannend”, vertelt Tessa. Ik was samen met Vera, een andere finalist. Er waren al presentaties geweest en toen moesten wij het podium op.
Daar zijn we geïnterviewd door Paul Rosenmöller. Dat ging goed.”
Tessa en Vera hadden een goed verhaal, zegt docent Lieneke van Kesteren, die hen begeleidde. “Ze zeiden: ‘Wie bakt het brood, wie komt de waterleiding repareren? Dat zijn mensen die het vmbo hebben gedaan. Wij zijn van waarde voor de samenleving.’ Tessa en Vera stonden in het middelpunt van de belangstelling. Ze kwamen goed uit hun woorden”, zegt Van Kesteren trots.

CAMPAGNE
Het idee voor de campagne ‘Trots op vmbo’ ontstond drie jaar geleden, toen de onderwijswethouder van Apeldoorn een bezoek bracht aan Sprengeloo. “Hij was onder de indruk van ons onderwijs en samen constateerden we dat
het zo jammer is dat het vmbo een imagoprobleem heeft”, zegt directeur Gerjan van Dijken. “Als een kind vmbo-tl wil volgen, kiezen de ouders bijvoorbeeld liever voor een scholengemeenschap met mavo-havo-vwo.”
Apeldoorn kent drie vmbo-scholen. Van de in totaal tien scholen voor voortgezet onderwijs bieden er vier ook vmbotl (of mavo) aan. Samen met de gemeente Apeldoorn en de twee andere vmbo-scholen begon Sprengeloo een promotiecampagne om het vmbo beter neer te zetten. “Dat is voor ons alle drie goed”, zegt Van Dijken. “We willen af van de termen ‘laag opgeleid’ en ‘hoog opgeleid’. Wij zien ‘praktisch opgeleid’ en ‘theoretisch opgeleid’ als betere benamingen. Alle drie hebben we in de theoretische leerweg standaard een praktisch vak als zevende vak ingevoerd.”

Lees het hele artikel in VO-Magazine februari 2020